wolk

Wat is de beste cloud strategie voor uw bedrijf?

Public Cloud (Google, Microsoft, Oracle, IBM enz.)

Clouddiensten worden als “openbaar” beschouwd wanneer ze via het openbare internet worden geleverd. Ze kunnen als betaald abonnement of soms gratis aangeboden worden.

Hét grote voordeel is de flexibiliteit wanneer je bedrijf groeit, je kan abonnementen per werknemer afsluiten – je initiële investeringskosten gaan dus niet naar ruimte en hardware.

Maar aangezien je niet de enige bent die zich op de Public Cloud begeeft, zal je tijdens druk dataverkeer rekening moeten houden met verlaagde downloadsnelheden.

Al te hoge abonnementskosten kunnen uiteindelijk ook aanleiding geven tot het zoeken naar meer beheersbare investeringen zoals Private Cloud.

Private Cloud

Private Cloud of Corporate Cloud is een cloudinfrastructuur die uitsluitend voor één enkele organisatie wordt opgezet.  Deze service kan intern of door een derde partij wordt beheerd.

Deze vorm van werken geeft je enerzijds meer controle over alle veiligheidsaspecten, anderzijds ligt de investeringskost hoger omdat je voor de hardware een aangepaste en beveiligde ruimte moet inrichten en onderhouden.

Afhankelijk van de capaciteit van je servers, zullen de kosten per gebruiker hier echter stabieler zijn dan bij Public Cloud.

Hybrid Cloud

Een mix van beide systemen. Een bedrijf kan bijvoorbeeld gevoelige klantgegevens intern bewaren op een private cloud-applicatie, maar gekoppeld aan een database applicatie die als softwaredienst op een publieke cloud wordt aangeboden.

Deze oplossing is doorgaans technisch complexer en kan bovendien duurder uitkomen indien het private deel van de cloud binnen je eigen kantoorruimten moet worden ondergebracht.

On-Premise

In tegenstelling tot ‘Cloud’ betreft het hier servers of applicaties die geheel locaal in het bedrijf geïnstalleerd en beheerd worden. In principe hebben enkel computers binnen het bedrijf toegang tot deze gegevens of software, al wordt in de praktijk vaak via VPN of Remote Desktop wel een beveiligde verbinding gemaakt met externe gebruikers.

Het voordeel van controle over de bedrijfseigen apparatuur staat hierbij weer vooraan, waar dan natuurlijk tegenover staat dat alle onderhoud, uitbreiding en software updates voor eigen rekening zijn.

Besluit:

On-premises en cloudgebaseerde software hebben elk zowel positieve als negatieve kanten. De ‘betere’ keuze tussen de twee types hangt dus af van veel factoren, bijvoorbeeld het bedrijfsmodel van je organisatie, de financiële status en de bedrijfsstrategie.

Geen van beide opties apart, zou voor gebruikers echter de perfecte oplossing vormen, aangezien ze op zichzelf geen complete functionaliteit bieden.

Vaak zal een bedrijf de diverse systemen zodanig combineren dat de meest ideale methode nagestreefd wordt.

ERKEND DIENSTVERLENER KMO-PORTEFEUILLE

SerSo is een erkend dienstverlener van de Vlaamse overheid/KMO portefeuille.

Hierdoor kunnen we voor tal van opleidingen, adviezen & audits steeds een subsidie van 30% voor u aanvragen bij de Vlaamse Overheid.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *